MARMUR w kuchni – dlaczego odradzamy?
MARMUR pomimo swego piękna i szlachetności jest jednocześnie bardzo delikatny. Przede wszystkim ma bardzo wysoką nasiąkliwość i jest podatny na przebarwienia. Dodatkowo można go łatwo zarysować. Blaty kuchenne narażone są na ciągły kontakt z wodą, tłuszczami i kwasami. Podczas przygotowywania posiłków nie jesteśmy w stanie uniknąć zabrudzeń z kolorowych warzyw, owoców, ciemnych sosów oraz różnego rodzaju soków czy czerwonego wina. Wszystkie te substancje pozostawione nawet na krótko w kontakcie z marmurem, niszczą powierzchnię polerowaną i wsiąkają w delikatny kamień. Tworzą się w ten sposób nieestetyczne, trudne lub całkiem niemożliwe do usunięcie plamy. Powierzchnia staje się chropowata i matowa. Z doświadczenia wiemy, że preparaty impregnujące potrafią na jakiś czas (przy regularnym używaniu) utrzymać pewien poziom zabezpieczenia, ale bardziej w środowisku wilgotnym np. w łazience niż w kuchni, gdzie na co dzień kwasy z warzyw i owoców bezlitośnie traktują poler marmuru.
Wszystkim miłośnikom tej pięknej skały, którzy marzą o marmurowej kuchni polecamy KONGLOMERAT KWARCOWY imitujący marmur.